Gastblogger Green Beauty Haarverzorging

Carola test North American Hemp Shampoo van De Tuinen

28 februari 2015
North Hemp&co Shampoo

Mijn lange haar vind ik mijn grootste pluspunt. Ik ben dus nogal kritisch op de verzorging. Maar ik houd ook niet van sleur! Aan een merk vastzitten wil ik dus niet. En daarom test ik graag een nieuwe shampoo uit. Bij voorkeur een wat natuurlijker product.
Een paar weken geleden kocht ik de North American Hemp Shampoo. En wel de ‘moisturizing’ versie. Die heb ik voor Mooi van Koosje getest én eens kritisch bekeken. Hier lees je wat ik ervan vind.

Pluspunten
+ veganistisch, dus ook niet getest op dieren
+ bevat biologisch geteelde hennep
+ geen parabenen
+ bescheiden, natuurlijke geur
+ schuimt als een dolle hond 😉
+ niet duur voor een mid-range product
+ lekker zuinig in gebruik

Minpunten
– Behalve de hennep is er niets ‘organic’ aan dit product
– De vervanger voor SLS is ook best irriterend

De prijs valt mij mee
De normale prijs is € 7,99 bij De Tuinen, maar omdat ze in de aanbieding was, wilde ik haar eens uitproberen. Ik betaalde € 6,79. En dat klinkt best voordelig voor een merk dat zulke hoge verwachtingen schept; veganistisch, biologisch, niet getest op dieren..
Overigens mag Europese cosmetica (en de ingrediënten) niet meer getest worden op dieren, maar je weet nu eenmaal niet zeker wat er in het buitenland nog gebeurt. Kijk er dus naar of het op je product staat vermeld. Dierproefvrij mag er alleen op staan als de ingrediënten en het hele product nog nooit zijn getest op dieren.
http://www.informatiedierproeven.nl/dierproeven-en-cosmetica

Voordelen van hennep voor je haar
Olie van hennepzaad bevat veel omega-3, 6 en 9 vetzuren en die zijn behalve voor je lijf ook gezond voor je haar. Het bevat ook aminozuren die de aanmaak van teveel talg in je hoofdhuid kunnen reguleren. De hennepolie werkt terugvettend op je huid en kan extra vocht aantrekken waardoor je haar minder droog gaat aanvoelen. Het verhoogt ook de doorkambaarheid, elasticiteit en de glans van je haar, zegt de fabrikant.
Voeg daar nog de vitaminen en mineralen aan toe en je haar zou gevoed moeten zijn tot in de puntjes!

De hennepolie zou ook ontstekingsremmende eigenschappen bezitten. Voor een goed resultaat zou je de olie gewoon op je huid moeten smeren want in een uitwasbaar product (met een laag percentage van die nuttige olie) heb je daar helaas niet zo veel aan.

De fabrikant heeft een aardig overzicht van het gebruik van hennep door de eeuwen heen.
http://www.northamericanhempco.com/hemp_history.html

De geur doet me denken aan snoepjes
Ik vind het lekker, bescheiden, een beetje fruitig. Doet me denken aan snoepjes. Ik kan geen parfum ontdekken in het ingrediëntenlijstje. En aan essentiële olie alleen zoete sinaasappelolie, maar toch ruikt het anders. Er zitten diverse extracten in voor de werkzaamheid en die dragen, denk ik, ook bij aan de geur.

Doorzichtige fles van HDPE kwaliteit
In de VS zien we veel natuurtinten in de hele lijn. De plaatjes op de website van de fabrikant laten een bruine shampoofles zien. In Nederland tref je een fles aan van bijna doorzichtig plastic van HDPE kwaliteit (High density polyethyleen). Die zie je voornamelijk in verpakkingen van voedsel en wasmiddelen. HDPE bevat niet het schadelijke bisfenol A, wat wel in een aantal andere soorten plastics zit.
Het is herbruikbaar en als je de fles bij het plasticafval doet, zit die straks wel in een paaltje langs de weg!

http://www.ahealthylife.nl/plastic-welke-soorten-zijn-veilig/

North American Hemp&co SwatchEn nu haren wassen!
Ik begin maar meteen met bekennen dat ik een beetje vals speel! Mijn lange haren heb ik namelijk wat vaker gewassen dan normaal! Anders zou het eeuwen duren eer mevrouw Koosje mijn resultaat ging zien.. Twee keer in de week in plaats van één keer.
De shampoo is doorzichtig en niet gekleurd. Het ruikt ook onder de douche lekker. Het schuimt echt heel goed en ik heb er maar een klein beetje van nodig. Ook kom ik niet eens in de verleiding om nog een tweede keer te wassen, wat ik met sommige andere shampoo’s wel eens moet doen.
Ook zonder crèmespoeling ben ik tevreden. Mijn haar voelt zacht aan en het glanst.
Wel vind ik de shampoo een beetje uitdrogend. Maar ik houd wel van ‘crispy’ haar..

Even zeuren over de ingrediënten
Het hele lijstje is best lang. Dat komt doordat er een aantal verschillende schuimmiddeltjes zijn gebruikt. Het eerste middel op de lijst is nogal strippend voor je haar en daarom moet het worden aangevuld met maar liefst drie andere (mildere) chemicaliën om dat nadeel weer een beetje op te heffen. Dat is jammer.
Velen willen tegenwoordig liever geen SLS in hun shampoo of andere beautyproducten. Terecht of onterecht, daar kun je uren over discussiëren. Ook dit merk, North American Hemp, koketteert daarmee. Maar om er dan een ander middel in te doen, dat evenzeer nogal strippend is, dat is gewoon jammer! Als gevolg van het gebruik daarvan schuimt het product wel enorm en is het zuinig in gebruik.
Hennepolie is het paradepaardje van dit merk. Verwacht echter niet dat er veel in je product zit. Maar aan de andere kant, wie wast er nu d’r haar met olie?

Ben ik tevreden met deze shampoo?
Ja, ik ben tevreden. Het schuimt goed, ruikt lekker, maakt mijn haar lekker crispy en schoon en het is zuinig in gebruik. Of ik het langere tijd achter elkaar zou gebruiken weet ik nog niet. Ik denk dat ik het toch wil afwisselen met een wat milder product.
Wat zou jij doen?

Liefs van Carola

Voor wie nog meer achtergrondinformatie wil over de ingrediënten van de North America Shampoo en de werking daarvan is het aan te raden onderstaande tekst ook te lezen.

Ingrediënten van de North American Hemp Shampoo
Aqua, sodium C14-16 Olefin sulphonate, Disodium Laureth Sulphosuccinate, Cocamidopropyl Betaine, Glycol Sterate, Cannabis Stavia (hemp) seed oil, glycerin, Panthenol, Hydrolysed Wheat Protein, orange (Citrus Aurantium Dulcis) oil, flavour, Pomegranate (Puncia Gramatum) extract, Grape (Vitis Vinifera)seed extract, White Pine Bark (Pinus Storbus) extract, green tea (Camella Sinesis) leaf extract, Ginseng (Panax Ginseng) extract, chamomilla, Recutita (Matricaria) extract, Algae extract, Bearberry (Arctostaphylos Uva Ursi) extract, Coneflower (Echinacea Angustifolia) extract, Liquorice (Glycyrrhiza Glabra) root extract, Sodium Benzonate, Potassium Sorbate, Tocopheryl Acetate, citric acid.

De ingrediënten staan altijd vermeld in volgorde van hoeveelheid (ongeveer). Ben je halverwege de lijst, dan gaat het meestal nog maar om enkele procenten! Stel je dus niet zoveel voor van de werking van bijvoorbeeld zoethoutwortel extract. Het is misschien maar één procent (als je geluk hebt)!

Mijn oog valt trouwens het eerst op de vier ná het water: Sodium C14-16 Olefin sulphonate, Disodium Laureth Sulphsuccinate, Cocamidopropyl Betaïne en Glycol Stearate.

Sodium C14-16 Olefin sulphonate
Er wordt op diverse plekken gezegd dat het kán worden gehaald uit kokosnoot. In werkelijkheid bestaat het voor meer dan 50% uit petroleumderivaten en het kan dus ook nooit in een eco-product zitten omdat het niet biololgisch afbreekbaar is. Het kan sporen van benzeen bevatten, dat ook in het mileu komt rond de fabriek waar het wordt gemaakt.

Het is een schuimmiddel dat grote hoeveelheden schuim maakt. Maar het kan ook uitdrogend zijn voor je huid en haar en zeker in de hoeveelheid die het in deze shampoo zit. Er moet dus een tweede schuimmiddel worden gebruikt (en in dit geval zelfs een derde) om dat effect een beetje op te heffen. Jammer! Want er zijn echt wel mildere dingen te vinden. Verder wordt het als iets veiliger beschouwd dan SLS.
Over SLS bestaan veel mythes en iedereen praat elkaar na, maar dat het irriterend is, daar zijn velen het wel over eens. Dr. Mercola heeft hier een uitstekend artikel dat de mythes ontzenuwt.
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/07/13/sodium-lauryl-sulfate.aspx

Disodium Laureth Sulphosuccinate
Het is een ontvetter, emulsievormer en schuimmiddel ineen. Net zoals de vorige op het lijstje.
De moleculen ervan zijn groter dan van een aantal andere schuimmiddelen (zoals SLS) en kunnen daardoor niet door je huidbarrière heen. Het is een mild ingrediënt en daardoor ook geschikt voor een gevoelige huid. Het is in de productie niet omgezet naar een huidirriterend sulfaat. En ondanks dit alles kán het toch voor sommige mensen irriterend zijn.

Cocamidopropyl Betaine
Dit is net als de vorige wat milder dan het eerste bestanddeel. Maar ook voor betaine kunnen sommigen allergisch zijn.

Glycol Stearate (tikfout in de ingrediëntenlijst!)
Dit is ook een verdikker en een schuimmiddel. In grotere hoeveelheden geeft het een parelmoerglans aan het product. Dat is hier niet het geval. Het trekt vocht aan en dus draagt het bij aan het vochtinbrengende idee van deze shampoo. Kan ook een allergeen zijn voor sommigen.

Alle vier de (oppervlakte-actieve) schuimmiddelen zorgen ook voor de viscositeit van de shampoo, het maakt het meer gel-achtig want anders zou het veel te waterig zijn.

Verder bevat de shampoo allerlei extracten van planten en bloemen. Prima! En de rest zal ik je besparen, dat is zo weinig.

Tot slot: het lijstje vermeldt ook ‘flavour’. Smaakstof dus. Daar moet ik wel een beetje om lachen… het smaakt dus ook nog lekker! Maar wat het nut daarvan nu is?

Meer bronnen over Sodium C14-16 Olefin Sulfonate

http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/sodium-c14-16-olefin-sulfonate
http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/706003/SODIUM_C14-16_OLEFIN_SULFONATE/#
http://beautybanter.com/why-sulfates-suck (in de comments)

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge