Art&Creativity Inspiration Museum

Expositie Romantische Mode: Mr Darcy meets Eline Vere in het Gemeentemuseum Den Haag

25 november 2014
Fashion- Mode

Onlangs ben ik naar een prachtige mode expositie geweest in het Gemeente Museum den Haag. De expositie Mr Darcy meets Eline Vere is een aanrader voor iedereen die op welke manier dan ook van Mode en Vormgeving houdt. Het Gemeente Museum bezit de grootste modecollectie van Nederland en jaarlijks organiseert zij dan ook een grote modetentoonstelling.

Fashion Romantiek Bij de expositie Mr Darcy meets Eline Vere word je meegenomen naar de Romantische mode van de 19e eeuw en mag je je verwonderen over de sneltreinvaart waarin de mode destijds aan veranderingen onderhevig was. De mode in deze tijd was niet meer afhankelijk van de voorschriften van het Hof en onder invloed van de Industriële revolutie veranderde ook de visie op mode. Grote warenhuizen ontstonden en de eerste modetijdschriften deden haar intrede. Ook werd het voor de man steeds belangrijker om zich naar zijn status te kleden en tijdens deze periode ontstond ook het begrip Dandy. En ja, wie kent Mr Darcy niet? Tegenwoordig worden we nog steeds geïnspireerd door deze periode, we kennen de boeken en films van Jane Austen, Eline Vere en de boeken van Couperus. Die interesse zien we ook terug bij moderne couturiers zoals Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier en Jan Taminiau. En dat maakt deze expositie zo bijzonder, de mix tussen de prachtige oude en moderne modecollecties die werkelijk op een voortreffelijke wijze wordt weergegeven! Een expositie om bij weg te dromen. Wil jij ook Mr Darcy nog een keertje zien en de kleding die hij droeg in de film Pride and Prejudice en je verwonderen over de prachtige jurken die men destijds droeg? Plan een dagje den Haag en bezoek het Gemeente Museum, de expositie is nog tot en met 22 maart te zien.

Tip: Koop het naslagwerk van Madelief Hohé en Ileen Montijn over deze expositie. Zo kun je nog eens op een rustige wijze de ontwikkeling van de mode in de 19e eeuw nalezen in dit eveneens prachtig vormgegeven boek.
Onder deze blogpost heb ik een aantal foto’s geplaatst die ik van deze expositie heb gemaakt.

Fashion Romantiek
Fashion Dresses
Fashion Romantiek
Den Haag Slank Silhouet
Fashion Black
Fashion Mr. Darcy
Fashion Korset Romantiek
Fashion Mode
Wat een prachtige kostuums en jurken vinden jullie ook niet? Ik kan er helemaal bij weg dromen en ik hoop dat er in de toekomst weer een soortgelijke expositie is.

Liefs Mooi van Koosje ♥

 

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge