Innerbeauty Inspiration Levenslessen Spiritualiteit

Meisje Hip krijgt levenslessen voor een ‘Goed Leven’.

1 november 2013
Lama Boedisme

Daar zit je dan. Met een groep van 44 medecursisten, ook cliënten van Ciran* zijn we uitgenodigd een twee-daagse training te volgen op het Landgoed ISVW te Leusden. Deze training zal gaan over Boeddhistische wijsheden voor een goed leven. Maar was is dat? Een goed leven?

Enigszins gespannen rijd ik afgelopen maandag de wind trotserend richting Leusden. Met geen verwachtingen maar wel met een soort van nerveuze nieuwsgierigheid. Het inchecken verloopt voorspoedig en ik mag een van de nieuwe hotelkamers betrekken genaamd: “William of Ockham”, een Middeleeuws Engels filosoof die geldt als voorloper van de moderne filosofie. Alle nieuwe hotelkamers van het Landgoed hebben een naam en dat moet de kamer een meerwaarde geven.
’s avonds voeg ik mij aan het diner met rondom allemaal mensen die ik niet ken. Een vrouw naast mij begint op hoge toon te roepen dat ze het eten niet lust omdat ze koolhydraatvrij eet. Ik irriteer me meteen aan haar en ga na de maaltijd die overigens prima in orde is snel naar mijn hotelkamer. Ik ben geen groepsmens en zal dit ook nooit worden is mijn eerste conclusie.


Na een woelige nacht sta ik om 7 uur alweer naast mijn bed om naar mijn eerste yoga les te gaan. Zonder mijn gebruikelijke kop koffie en rituelen slof ik richting de zaal. Ik zie er tegenop en bedenk allemaal redenen waarom ik dit niet hoef te doen. Gelukkig vind ik een plekje dichtbij het grote raam waardoor ik zo nu en dan eens naar buiten kan kijken en mij kan onttrekken aan alle zuchtende en puffende mensen.
De yoga les wordt gegeven door een zeer charmante leraar die met een Haags accent laat weten dat het belangrijk is bij onszelf na te gaan welke dingen ons energie kosten en dingen waar we energie van krijgen. Aan de drie dingen waarvan we blij worden dienen we de komende tijd meer aandacht aan te besteden waardoor we ons gelukkiger en ontspannender zouden gaan voelen. Kijk, aan deze concrete opdrachten heb ik iets en neem en visualiseer dit ten harte!

Na het ontbijt is het tijd om aan mijn eerste lezing deel te nemen die wordt gegeven door Lama Tashi Nyima dat ‘voorspoedige zon’ betekend. Lama Tashi Nyima spreekt in het Tibetaans en zijn teksten worden vertaald door een Vlaams Nederlands sprekende tolk. Deze vrouw spreekt vloeiend Tibetaans en is samen met Lama Tashi Nyima over gekomen uit het Tibetaanse centrum in Huy België. Wanneer Lama Tashi Nyima verschijnt met alleen zijn notitieboekje en in zijn traditionele kledij begin ik zeer benieuwd te worden naar de ‘lessen’ over de Waarheden van het Leven.


Het wordt een enerverende middag waarbij de vier ‘Edele Waarheden’ aan bod komen en hoe wij van het ‘Lijden’ verlost kunnen worden. Het klopt dat wat we graag willen vaak niet kunnen krijgen en wat we nièt willen regelmatig op ons pad komt. Zo zijn we eigenlijk nooit zonder pijnlijke ervaringen.
Door een zo heilzaam mogelijk ‘Karma’ te ontwikkelen en een positieve ingesteldheid te hebben kunnen we de storende emoties die ons geluk in de weg zitten beïnvloeden. Tenslotte zijn we zelf verantwoordelijk voor onze heilzame en onheilzame daden. Een mooi voorbeeld vind ik dat een ‘zaadje’ en het resultaat wetmatig met elkaar zijn verbonden en dat we dus positieve zaadjes moeten planten. Want uit een giftig zaadje kan ook alleen een giftige plant groeien. Ik ga bij mezelf na of ik last heb van hebzucht en bezitsdrang, afkeer en woede, onwetendheid en verdwazing, hoogmoed en jaloezie en ik moet bekennen dat geen enkele storende emotie mij vreemd is. Oeps!

Nadat ik de eerste lezing met Lama Tashi Nyima met grote belangstelling heb gevolgd moet ik samen met de groep een stilte wandeling ondergaan. Ook dat is niet gezellig maar daarvoor is het ook niet bedoeld. Je kunt het zien als een soort van ‘mindfull’ wandelen. Maar wat is het moeilijk om niets te mogen zeggen over de mooie dingen die ik zie in de natuur, mijn zorg of iedereen mee komt en tegemoetkomende wandelaars alleen met een hoofdknikje te mogen begroeten. Ik voel me het gehele uur toch wel redelijk opgelaten en merk dat ik hier niet echt rustiger van word.
De dag eindigt met het oefenen van drie verschillende meditatie technieken in wederom een volle zaal. We moeten we ons concentreren op de ademhaling, het geluid van de omgeving of de stilte zelf. Een prettige oefening al zeg ik het zelf waarbij ik toch wel een beetje tot rust kom. De tweede maaltijd verloopt al iets gemoedelijker en ontspannender en ik praat nog even na met een paar lieve jonge vrouwen die ik heb leren kennen. Daarna verdwijn ik naar mijn hotelkamer waar ik nog heel even mijn Facebook en email kan checken want helemaal zonder lukt mij echt niet, een onthutsende conclusie.


De tweede en laatste dag begint wederom vroeg met diverse ademhalingsoefeningen die afkomstig zijn uit de Qi-gong bewegingsleer. De Tibetaanse Boeddhistische filosofie spreekt van een lichamelijk (fysiek) bewustzijn en een geestelijk (mentaal) bewustzijn. We oefenen de 8 ‘schatten’ en zoals de yoga leraar op zijn Haags zegt: ‘de 8 schatjes’.  De oefeningen zijn prettig om te doen omdat ik stil moet staan bij mijn ademhaling en ik het gevoel krijg dat mijn lichaam lekker doorbloed raak. De inademing tijdens deze oefeningen moet via de neus en de uitademing gebeurd via de mond. Ik word een beetje bang van het geluid dat onze yoga leraar produceert en moet enige associaties met een horrorfilm en het geluid van geesten wegdrukken. Opgewekt en redelijk fit schuif ik wederom weer aan het ontbijt en zie dat mijn buurvrouw nu gelukkig en tevreden is omdat de kok een bordje koolhydraten-arm eten voor haar neus heeft neergezet.

Onze leraar en Lama Tashi Nyima laat ons niet vertrekken voordat we ook over de zes paramita’s hebben gehoord. Naar deze laatste en derde lezing was ik zeer benieuwd. De zes paramita’s of perfecties zijn deugden die een bodhisattva in de loop van zijn spirituele pad ontwikkelt. Deze zijn:
1. Vrijgevigheid en edelmoedigheid
2. Ethisch gedrag en discipline
3. Verdraagzaamheid en geduld
4. Enthousiaste energie en doorzettingsvermogen
5. Mentale stabiliteit
6. Onderscheidende wijsheid en kennis

Voor nu is het teveel om het allemaal uiteen te zetten. Ik wil wel een aantal inzichten en lessen met jullie delen die ik van Lama Tashi Nyima heb gehoord. Misschien kun je er wat mee:

‘De echte vijand zit in onszelf’
‘Moeilijkheden en problemen horen bij het Wereldse bestaan, wat helpt is de gedachte aan vergankelijkheid: “vandaag zit ik in de moeilijkheid maar morgen is het wellicht over”.
‘Soms moeten we aanvaarden dat iets niet mogelijk is en er geen oplossing is. Zorgen zijn dan ook overbodig’

Met een hoofd vol opgedane kennis ga ik weer naar huis. Ik kan wat ik gehoord en gezien heb nog niet goed plaatsen maar daar heb ik de komende dagen genoeg de tijd voor. Zoals Lama Tashi Nyima vertelde is het nodig om soms zaadjes te planten en dat ga ik zeker doen. Ik kwam met een gespannen nieuwsgierigheid naar deze twee-daagse training en ga nu wel graag weer naar huis toe. Terug naar het aardse leven. Maar ik denk dat ik mijn Karma eens onder de loep neem. Vooral de hebzucht en gepassioneerde bezitsdrang zijn mij niet vreemd. Wanneer ik thuis ben spring ik weer op de fiets en ben blij dat ik weer gewoon boodschappen kan doen.

Gale’pheb Meisje Hip ♥

Deze twee-daagse training werd gegeven op landgoed ISVW te Leusden. Dit conferentie oord heeft een Green Key keurmerk en is winnaar van de beste trainingslocatie van 2012.

* Ciran is een afkorting voor “Centra voor Integrale Revalidatie en Arbeidsactivering Nederland”. Ciran is een door het Ministerie van VWS in het kader van de WTZi erkende instelling voor medisch specialistische zorg en behoort tot de revalidatiegeneeskunde.

13 Comments

 • Reply Babs 1 november 2013 at 18:05

  Wat stoer dat je dit gedaan hebt! Ik lees vaak in Psychologie magazines hoe moeilijk dit soort retraites zijn, de stilte, het niet praten etc. Ik moest zo lachen om de zin: moet enige associaties met een horrorfilm en het geluid van geesten wegdrukken. 😀 Het vergt veel doorzettingsvermogen om inderdaad alles los te laten, wij zijn nu eenmaal bezige bijtjes met al onze emoties… maar wat een leuke en interessante ervaring! 💡

 • Reply Meisje Hip 1 november 2013 at 18:32

  Ja Babs, het was ook een ervaring om nooit meer te vergeten. In ieder geval genoeg stof tot nadenken:-) Het klopt dat we steeds bezig zijn met het verleden en wat de toekomst ons brengt. Maar deze bestaan nog niet, dus genieten van het NU 😛

 • Reply nico 1 januari 2014 at 22:13

  Meisje Hip, was deze ervaring vrijwillig of werd je door CIRAN hiertoe op enigerlei wijze verplicht (of voelde je dat je hier niet onderuit kon)?

  • Reply Meisje Hip 1 januari 2014 at 22:28

   Het is een verplicht onderdeel bij het Ciran traject maar ik stond er zeker voor open.

 • Reply Evelien 8 maart 2015 at 12:18

  Wat mooi om jouw ervaringen te lezen. Ik ben zelf nu in behandeling bij Ciran en mag eind maart naar Leusden voor de levenslessen. Heb je nog tips hoe ik dit het beste kan aanpakken? Ik vind het erg spannend, ben bang voor mijn eigen emoties.

  • Reply Mooi van Koosje 8 maart 2015 at 22:06

   Dag Evelien, allereerst vind ik het dapper dat je reageert. Leusden is een hele fijne omgeving en fijne accommodatie. Er is een coach aanwezig die je steunt en waar je altijd naar toe kunt. Het is ook best eng maar wanneer je het een beetje per stukje probeert te bekijken valt het reuze mee en is het een hele mooie ervaring. Probeer het als een cadeautje te zien voor jezelf want dat is het ook echt! Ik wens je heel veel sterkte met je weg en laat je mij nog even weten hoe je het hebt ervaren? Ik zal aan je denken.

   • Reply Evelien 12 maart 2015 at 21:08

    Hoi Koosje,
    Bedankt voor je reactie. Ik ga mijn best doen om het per stuk te bekijken. Fijn om te horen dat er een coach aanwezig is, dat neemt de angst om in het diepe gegooid te worden wat weg. Ik zal zeker laten weten hoe het is geweest! Bedankt!

    • Reply Mooi van Koosje 13 maart 2015 at 08:48

     Ja Evelien ondanks dat het spannend is probeer er ook van te genieten! De omgeving is prachtig, je hebt lekker tijd voor jezelf ( neem je favo tijdschriften, Ipad ofzo mee) en lekkere spulletjes om jezelf mee te verwennen;-) Op de kamers kun je volgens mij koffie en thee zetten en er is tv. Zet m op!

     • Evelien 26 maart 2015 at 10:43

      Ik ben gisteren terug gekomen uit Leusden. Het waren inspirerende dagen en lang niet zo spannend als ik dacht. Lama Ngawang vertelde inspirerend over de 4 waarheden en de 6 paramitas. De rust die de omgeving met zich meebracht, de outdoor wandeling en de inspirerende gesprekken die ik had met mede-revalidanten gaven weer nieuwe stof tot nadenken. Kortom, ik ben heel blij dat ik ben gegaan en ga zeker mijn best doen om de inspirerende verhalen mee te nemen tijdens mijn zoektocht naar mijzelf. De tijd voor mijzelf zet ik nog even voort door vandaag en morgen geen afspraken te maken, mijn mobiel en tv niet te gebruiken en vooral veel me-time te creëren. Heerlijk!

     • Mooi van Koosje 27 maart 2015 at 12:31

      Evelien dat klinkt goed! Ik ben blij dat je het positief hebt ervaren. Als het goed is werkt het nog even door en dat is ook prima! Geniet van de rust en van de inspiratie!

 • Reply Evelien 25 april 2015 at 11:00

  Bedankt voor je reacties! Dat heeft me goed gedaan.

  Groeten,
  Evelien

 • Reply 7 dingen waar ik dankbaar voor ben ♥Mooi van Koosje 16 juni 2015 at 05:57

  […] Ik vind het ook moeilijk om mindfulness in mijn dagelijks leven toe te passen maar sinds ik levenslessen voor een goed leven heb gehad van een boeddhistische monnik sta ik toch een beetje anders in het leven. Ik heb het […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge